Merhaba. İlginiz için teşekkür ederim. Elektronik konusunda daha çırak kademesinde olduğum için, yani fazla anlamadığım için yazılımlara alışmak, plaket hazırlamayı, eritmeyi öğrenmem falan falan zor oldu, zaman aldı. Neyse ki bu geçen zamanda baskı devre şemasının tersini çevirip yazıcıda da bastırmayı becerebildim.
Fakat epey bi sorunlar çıktı.
Bu arada ikinci el ucuza bir lazer yazıcı aldım ve alüminyum folyoya basarak hazırladım plaketi, yazıcı aldım çünkü kırtasiye de alüminyum folyoya basmadılar. Fotoğraf kağıdına baskı ise, plaketin bakırsız yüzüne elemanların yerleşim şeklini basarken istediğim gibi olmadı, fotoğraf kağıdını sökünce üzerinde beyazlık kalıyordu. Beyazlığı gidermek için ise plaketin ön yüzüne sprey vernik sıktım, güzel oldu. İlk aldığım vernik dandik ve ucuz markaydı, 4 günde vernik kurumadı, sonra kurusun diye plaketi fırına verdim, amam bu sefer de plaket karardı ve sonradan lehimleme denemesi yaparken bakır yollar kabardı.
Fotoğraf kağıdının kötü tarafı ise; paralel ve birbirine yakın yollar arasında, kağıdın üzerinde ki ince streçin kalması. Kağıt kalıntıları temizlerken buna dikkate edilmezse, büyüteç ile tüm plaket incelenmezse, altında mürekkep olmamasına rağmen, bu streç kalıntılarının olduğu yerler asitte erimiyor... Ayrıca fotoğraf kağıdına basılan şemada ince yollar varsa ve bu baskı 1 hafta kadar bekletilirse, iyice fotoğraf kağıdına işliyor ve plakete geçmiyor. Plaketin ön yüzüne baskı yaparken sanırım bu yüzden tutmadı, sonra bir de zımpara yaparak denedim yine olmadı ama sonuç biraz daha iyiydi... Anladığım kadarıyla, sanırım fotoğraf kağıdına yapılan baskıyı (fırından çıkar çıkmaz taze taze) plakete ütülemek lazım, 5-7 gün bekletilirse verimsiz oluyor...
Neyse ki daha sonra ki denemelerimde yazıcı aldım ve alüminyum folyo üzerine baskı almaya başladım.
Fakat asıl sorunum ise malzeme konusunda oldu. Bir transistörü bulamadığım için yapmaktan vaz geçtim. Bulamadığım transistör J107. Başka kaynaklarda J107 yerine BF245C veya BF247A kullanılabileceği yazıyordu. Ama onları da bulamadım... Gerçi mesela BF245 ve BF247 olarak buldum ama sonlarında harfi uymadığı için almadım. Ve aslında şu son harfin ne anlama geldiğini de çözemedim. Ve örneğin BF245B veya BF247C olarak da vardı ama yine riske girmek istemedim. Ve devreyi yapmaktan vaz geçtim.
Vaz geçme sebeplerinden bir diğeri de uygun fiyatlı osiloskop bulamamam ve osiloskop kullanmayı bilmemem. Bu arada, Arduino ve cep telefonu üzerinden çalışan tek kanallı basit osiloskoplar yaptım ama sanırım pek verimli olmadı, Görmeyi umduğum şekilleri göstermedi ve şekillerin ne anlama geldiğini çözemedim.
Şu osiloskop meselesini hala anlamaya ve öğrenmeye çalışıyorum. Çok ucuza bir tane bulursam veya yapabilirsem bu TGSL dedektörü yapmaya, kaldığım yerden devam edeceğim. Çünkü şu an için osiloskop ölçümleri gözümü korkutuyor. İngilizce de bilmediğim için, TSGL ile ilgili bazı dökümanları anlayabilmek için Google Çeviri kullanıyorum. : /
Bu TGSL dedektörü er veya geç kesinlikle yapacağım. Ama TGSL yerine şimdilik daha basit ve kendi kendine ayar yapan bir dedektör yapıyorum. Tam şu satırları yazarken Pickini 4 isimli dedektörün PIC'ine yazılım atmak için açmıştım bilgisayarı. Bir aksilik olmaz ise 24 saat içinde yazılımı atmış ve ilt dedctörün ilk testlerini yapmış olaxağım.
Buraya kadar kıymetli vaktinizi ayırıp okuduysanız teşekkür ederim.
İzmir'den selam eder, hayırlı, sağlıklı ve Korona virüssüz günler dilerim.
Saygılarımla
Ahmet T.